Saltilpasning

Riktig planlegging og riktige fasiliteter hjelper Kari å yte best mulig service. Helst bør du sørge for at følgende er oppfylt:

 

Et flatt og hardt underlag hvor hesten kan bli stilt opp og mønstret for hånd.

 

Et område der hesten kan bli ridd i skritt, trav og galopp. Du sørger for at det er mulig å ri hesten i alle tre gangarter på et sted med flatt og egnet underlag. Har du hesten på ridesenter eller liknende, kan det være at du må reservere ridebanen eller ridehuset. Saltilpasning kan ta lang tid (0,5-3 timer) og saltilpasseren vil ofte se hesten bli ridd i flere saler. Det er bedre å reservere lengre tid enn det du regner med at du trenger enn å risikere å få for dårlig tid. Sørg for at den banen du skal bruke er klar i tide og i en god ridbar tilstand.

 

Hindermateriell. Skal du kjøpe en sal som er beregnet for å hoppe i (sprang- eller feltrittsal), så må denne prøves over et par hinder. Sørg for at det er satt opp et par hinder er satt opp før saltilpasseren kommer.

 

Rytter tilstede. Dette kan virke som en selvfølge for de fleste ryttere men det er mange som tror det ikke er nødvendig at rytteren er tilstede når salen skal tilpasses! Dersom flere enn en rytter rir den samme hesten fast, bør begge være tilstede. (I slike tilfeller har saltilpasseren flere vurderinger å forholde seg til; Først hesten, så den største rytteren). Når ryttere med veldig ulik fysikk er involvert vil det være nødvendig å foreta et kompromiss, men tilpasning til hesten vil alltid bli prioritert først. Kari vil kun unntaksvis tilpasse saler kun på stallgangen, da dette kun gir en statisk vurdering av salens passform. Eventuell statisk vurdering bør følges opp med ridning så snart dette er praktisk mulig.

 

Kle deg for ridning. Ikke alle ryttere møter med rideklær. Joggebukser, jeans og joggesko er verken egnet til å ri i, eller komfortable når man skal prøveri ulike saler! NB: Society of Master Saddlers anbefaler at man alltid bruker ridehjelm.

 

Eksempler på salunderlag, pad’er etc. Society of Master Saddlers tilrår at en godt tilpasset sal som regel ikke vil trenge noe annet under enn en en tynn voilock eller shabrakk – men ingen regel uten unntak: Dersom det er en god grunn til å bruke pad eller tykt salunderlag vil saltilpasseren tilpasse salen med dette, på samme måte som når du velger støvler som du skal bruke med tykke ullsokker i. Mange ryttere liker å bruke en oppbygningspad under salen. Noen ganger kan dette være nøvendig som en midlertidig løsning men som regel gjør en slik pad at en godt tilpasset sal blir mer ustabil. Ønsker du å bruke pad, diskuter dette alltid med saltilpasseren.

 

Ha dine egne stigbøyler, stiglær og gjord tilgjengelig. Saltilpasseren vil ha med gjorder av ulike typer og lengder men det er alltid en lurt å ha dine egne tilgjengelig, vise dem fram og evt bruke dem under prøveridning. I noen tilfeller kan det du har være feil type og lengde til den salen du kjøper.

 

Hesten skal være ren og tørr. Saltilpasseren ønsker ikke å legge nye rene saler på en våt eller skitten hest. Det er ikke mulig å kjenne eller se bæreflaten på en sal så lenge hesten er våt på ryggen. Det skal være lett å dra hånden under salen. Dessuten gir merkene som blir igjen på en ren og velstriglet hesterygg viktige signaler om salens bæreflate og om salen har flyttet på seg i løpet av ridningen.