Hvorfor bruke en kvalifisert saltilpasser?

Når du ber Kari komme ut og tilpasse en ny sal eller justere en du allerede har, kan du være trygg på at hun er fullt ut kvalifisert og utdannet til den høyeste standarden innen saltilpasning. Hennes mål er å sørge for komfort og trygghet for både hest og rytter ved hjelp av riktig tilpasset sal og utstyr.

 

Society of Master Saddlers (SMS) utviklet sin kvalifisering for over 15 år siden som et resultat av at det den gangen var lav tillit til saltilpassere. Kvalifiseringen ble innført som en trygghet til publikum for at den personen som tilpasset salen hadde fått grundig opplæring i hestens anatomi og bevegelsesmønster, konstruksjon av sal, samt en dyptgående kjennskap om hestevelferd og prestasjon. SMS stiller som krav til sine medlemmer at de bl.a. følger SMS sin service-erklæring, og at medlemmene deltar i løpende etter- og videreutdanning.

 

Hva skjer når du bestiller en saltilpasning eller –sjekk?

Hver hest og rytter er unik, med individuelle behov og krav. Hobbyryttere, konkurranseryttere og profesjonelle trenere får alle den samme oppmerksomhet og service. Når du gjør en avtale vil Kari gå gjennom detaljer om deg, hesten din og dine behov.

 

Når Kari kommer til stallen, vil hun se hesten i stallen eller på et trygg plass. Kari vil sjekke hestens rygg for å forsikre seg om at den ikke har vondt i ryggen og at den ellers er egnet til å få sal tilpasset eller sjekket.  Kari vil deretter se hesten bli mønstret for å se om det er asymmetri i måten den beveger seg på, da dette kan gjøre at salen ligger i ubalanse.

 

Kari foretar dokumentasjon som hun tar vare på til senere konsultasjoner. Dette for å sammenlikne mot eventuelle framtidige forandringer. Kari sin ambisjon er å være en integrert del av ditt team med veterinær og hovslager i arbeidet mot å få hesten din og deg til å oppnå best mulig komfort og resultat.

 

Det neste Kari gjør er å se hesten bli ridd på et sted med godt underlag for å vurdere hvordan salen ligger når hesten beveger seg, hvor avslappet hesten er, og hvordan hesten beveger seg under rytter. Hun sjekker om bevegelsene er ledige og så gode som mulig innenfor hestens erfaring og kroppsbygning. Etter at du har ridd kan det være at Kari trenger å justere litt på stoppen. Kari gjør dette på stedet – du trenger ikke å sende salen fra deg. Etter eventuell justering blir du bedt om å ri igjen for å sjekke om justeringen som ble gjort, var riktig.

 

Saler som ikke passer blir heler ikke vurdert under ridning, da ridningen er for å bekrefte passformen på sal som ligger godt på hesten statisk. Videre: Hvis det viser seg at kunden ikke ønsker å få salen vurdert under rytter, må Kari ta forbehold om at passformen kun er statisk vurdert, dvs ikke under rytter.

 

Kari tilbyr filming av hvordan du og/eller hesten din beveger seg, med høyhastighetskamera som tar inntil 200 bilder i sekundet. Dette er ca 20 ganger raskere enn det menneskeøyet klarer å oppfatte.

 

Trenger salen din en sjekk?

En sal som ikke ligger godt på hesten eller om trenger å bli sjekket vil påvirket hestens temperament og fysiske velvære.

  • Kaster salen deg ut av balanse – tipper du framover eller bakover?
  • Har hesten mindre frihet i bevegelsene?
  • Flytter salen seg mens du rir?
  • Ligger salen veldig nærme manken? Føles den trang og hemmer bevegelse?

 

Dette er mulige tegn på at salen trenger oppfølging. Et godt råd er at du også selv sjekker salen selv hver gang du smører den. Sjekk gjordstroppene: Er stingene hele, er hullene begynt å utvide seg? Er panelene jevne og stoppen lik i begge sider? Har du en sal med utskiftbart bomjern så sjekk om skruene trenger etterstramming. Sjekk alle sømmene for slitasje.

 

Alle lærsaler holder lengre hvis du holder de rene og smører dem jevnlig. Hvis salen blir våt: Tørk den av, la den tørke naturlig og rens og smør salen.

 

Rutinemessig bør alle nye og nystoppede saler sjekkes innen tre måneder, deretter hvert halvår. Har du unghest, ny hest eller hest som er i opptrening bør du sjekke salen hver tredje måned.